alles is verbonden ~ all is connected

Positieve Psychologie

English version: scroll down

Er zijn buiten de reguliere psychotherapie allerlei methodieken ontwikkeld die uitgaan van de eigen kracht en het zelfhelend vermogen van mensen.

Voorbeelden hiervan zijn de Integratieve Psychotherapie, de Positieve Psychologie (en de Positieve Gezondheid) en de Eigen Kracht methode.

Deze therapievormen zijn ontwikkeld als antwoord op het toenemende ziektedenken (dat helaas nog altijd de boventoon voert) binnen de reguliere hulpinstellingen.

Men ontdekte onder andere dat teveel aandacht voor problemen, de problemen niet oplossen.

Met als uitgangspunt: 'wat je aandacht geeft kan groeien' gingen psychologen en therapeuten op zoek naar manieren om het zelfhelend vermogen van mensen aan te boren.

Zo heb ik mensen zien opleven door samen met hen hun kwaliteiten in kaart te brengen.

Als je aandacht geeft aan wat je goed kan en hoe je in het verleden problemen hebt aangepakt, voel je je beter over jezelf en kom je op ideeën die je verder helpen.

Een ander mooi aspect van bovengenoemde methoden (overigens ook van ACT) is dat je onderscheid gaat zien tussen je probleem en jezelf. Je hebt ergens last van, maar je bént dat niet.

Door je aandacht te verleggen naar je kwaliteiten en competenties, ontwikkel je handvaten om om te gaan met je problemen; en vind je manieren om ze (waar mogelijk) op te lossen. 

 

*

 

Positive Psychology

Content will follow.